Normandië, Frankrijk

Normandië

Streekinformatie

Normandië ligt in het noordwesten van Frankrijk en grenst aan het Kanaal. Steile krijtrotsen, groene natuur, uitgestrekte zandstranden, zeevruchten, calvados, cider en camembert typeren deze bijzonder charmante streek. Maar Normandië is ook onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog.  Amerikaanse en Britse troepen gingen op D-Day de strijd aan met de Duitsers. Een groot deel van de troepen arriveerden in Normandië via het water en kwamen via de stranden aan land. Deze stranden (Utah, Omaha, Gold, Juni en Sword) zijn een niet te missen bezienswaardigheid voor geschiedenisliefhebbers.

Bezienswaardigheden

Bij Avranches ligt een klein voormalig schiereiland: het Mont Saint-Michel. Vroeger kon je het eiland enkel te voet bereiken als het eb was. Vandaag is het door middel van een verhoogde weg met het vasteland verbonden. Blikvanger is ongetwijfeld de statige abdij bovenop de berg. Op verschillende plekken, vooral bij vloed, geniet je van adembenemende uitzichten. De kust van Normandië staat bekend om haar steile krijtrotsen. De rotsen van Etretat zijn misschien wel de bekendste. Bezoek zeker het oude vissersdorpje aan de Côte d’Albâtre dat tussen twee grote kliffen verborgen ligt. In Giverny staat het woonhuis van de Franse impressionist Claude Monet dat tegenwoordig dienst doet als museum. Monet heeft een groot aantal schilderijen in de tuin van zijn woonhuis gemaakt.

Populaire steden of dorpen om te bezoeken in Normandië

Eén van de mooiste plekjes van Normandië is Honfleur, een schilderachtige stad aan de monding van de Seine. Beroemde schilders zoals Monet haalden hier hun inspiratie om prachtige meesterwerken te maken. Geniet van een verfrissende cider op een van de vele terrasjes aan de sfeervolle haven.  Deauville straalt stijl en elegantie uit. Hier strijkt de beau monde neer voor een rustgevend verblijf en paraderen de filmsterren op de beroemde planken tijdens het jaarlijkse Festival van de Amerikaanse film. Wie Normandië bezoekt, mag zeker niet om haar hoofdstad Rouen heen. Je vindt er een prachtig centrum met sfeervolle straatjes en typische vakwerkhuizen. Bezoek er de oude markplaats, het justitiepaleis en de Notre-Dame van Rouen.

Foto: Thomas Ulrich, https://flic.kr/p/8odBwb


Geselecteerde vakantie accommodaties