Gers, Midi Pyreneeën, Frankrijk

Gers

Streekinformatie

Het Gers departement ligt in het zuidwesten van Frankrijk, tussen Toulouse en Bordeaux, in de regio Midi-Pyrénées. De Gers is genoemd naar de rivier die het doorkruist en omvat het grootste deel van de vroegere provincie Gascogne. Deze authentieke streek kenmerkt zich door kastelen, meren en zachtglooiende heuvels. Hoofdstad Auch is eveneens de geboortestad van graaf d’Artagnan die de historische leider van de musketiers was. De Gers is onlosmakelijk verbonden met armagnac, een sterk alcoholische drank die vergelijkbaar is met cognac. Armagnac wordt evenwel slechts één keer gedistilleerd, terwijl cognac twee maal en bij een lagere temperatuur gedistilleerd wordt. Ook ganzenlever is een bekend streekproduct.

Bezienswaardigheden

De abdij van Flaran werd in 1151 gesticht door Bourgondische monniken en is gebouwd in de puurste cisterciënzerstijl. Het is terecht geklasseerd als historisch monument. Je vindt er een romaanse kerk, een gotisch klooster, een kapittelzaal met marmeren zuilen en een kruidentuin. Fleurance is een oude versterkte stad of ‘bastide’ uit 1272. Blikvanger van de stad is het marktplein dat beschouwd wordt als een van de mooiste van Zuid-Frankrijk. Elke dinsdagochtend vindt hier een gezellige markt plaats waar je streekproducten kan kopen.

Populaire steden of dorpen om te bezoeken in de Gers

Condom ligt in het dal van de Baïse rivier en is de bakermat van de armagnacproductie. Bezoek er zeker het Musée de l’Armagnac waar je kennis maakt met de verschillende distilleerprocessen. Zin in een armagnacdegustatie in een uniek kader? Op zo’n 10 km van Condom, vind je het 17de eeuwse Château Busca Maniban in Mansencôme. Verschillende vertrekken kunnen er bekeken worden, waarna er in de oude keuken een glaasje armagnac geproefd wordt. Op een plateau boven de oevers van de Baïse ligt de 13de eeuwse bastide Mirande. Het dorpje heeft een typisch stratenplan: rondom het marktplein, in het midden van het dorp, liggen in een schaakbordpatroon bebouwingen van 50 bij 50 meter gescheiden door 8 meter brede straten. Aanrader is de 15de eeuwse St.-Jean kerk met haar gotische stijl en haar prachtige klokkentoren. Kunstliefhebbers moeten ook halt houden in het Musée des Beaux-Arts. Je vindt er een collectie schilderijen uit de 15de tot 19de eeuw en een aardige verzameling aardwerk.

Foto: Bagort, https://flic.kr/p/prWfSN


Accommodaties in Gers

Vakantiewoningen Gers

Geselecteerde vakantie accommodaties