Auvergne, Frankrijk

Auvergne

Streekinformatie

De Auvergne ligt in het zuidelijke centrum van Frankrijk, in het Centraal Massief. Hier beleef je de natuur in haar puurste vorm: ruige en woeste landschappen van slapende vulkanen, groene valleien, heldere meren en hoge bergen. Wandelaars halen hun hart op tijdens een adembenemende trektocht. Waterratten beleven dolle pret in vulkanische meren. En avonturiers wagen zich aan een raft- of kanotocht op kolkende rivieren. Kortom, voor elk wat wils!

Bezienswaardigheden

Wist je dat verschillende dorpen in de Auvergne het label ‘Les Plus beaux villages de France’ dragen? Een keurmerk dat enkel toegekend wordt aan de mooiste dorpen die een waardevolle bijdrage leveren aan de geschiedenis van Frankrijk. En terecht. Hier word je op slag gecharmeerd door de vele middeleeuwse kastelen, kerken en karakteristieke dorpjes. Ook op culinair vlak kom je hier niets tekort. De Auvergne is immers befaamd om haar uitstekende streekproducten. De Bleu d’Auvergne kaas, de Châteaugay wijn, de truffade (aardappelgerecht), de paté en de typische stoofpot zijn nog maar een greep uit het uitgebreide aanbod. Een feest voor je smaakpapillen!

Populaire steden of dorpen om te bezoeken in de Auvergne

Clermont-Ferrand, de hoofdstad van de Auvergne, was vroeger gesplitst in twee aparte steden Clairmont en Montferrand. Vandaag is het een stad die een bezoek meer dan waard is. Vele huizen in het oude centrum Clairmont zijn opgetrokken uit lavastenen. Dat verklaart hun zwarte kleur. De basiliek Notre-Dame-du-Port is een goed voorbeeld van de 12de eeuwse Romaanse religieuze bouwkunst, die jaarlijks veel bedevaarders trekt. Tour de la Bayette biedt een fantastisch uitzicht over de stad. Het voormalige Montferrand typeert zich dan weer door zijn middeleeuwse huizen. Breng ook zeker een bezoekje aan Le Puy-en-Velay, de vertrekbasis voor pelgrimstochten naar Santiago de Compostela. Notre-Dame-de-France is een Romaanse kathedraal met Oosterse en Moorse invloeden. Flaneer ook eens door de Rue Charmarlenc en de Rue Pannesac om de mooie oude huizen te bewonderen.

 

Foto: Alpha du centaure, https://flic.kr/p/j55aLH


Accommodaties in Auvergne

Vakantiewoningen Auvergne

Geselecteerde vakantie accommodaties