Lot-et-Garonne, Aquitaine, Frankrijk

Lot-et-Garonne

Streekinformatie

De Lot-et-Garonne ligt in het zuidwesten van Frankrijk en is een natuurlijk verlengstuk van de Périgord. Het departement grenst aan de Dordogne, de Lot, de Tarn-et-Garonne, de Gers, de Gironde en de Landes. De hoofdstad is Agen. Het departement is bezaaid met oude dorpjes, kerken, kastelen, wijngaarden, vlaktes en glooiende heuvels. Talrijke waterlopen doorkruisen de Lot-et-Garonne: de Lot, de Garonne, de Baïse en het Canal des Deux Mers. Watersportliefhebbers zullen hun hart ophalen. Hier is er maar liefst 200 km aan waterwegen. Bekende streekgerechten zijn foie gras, gekonfijte pruimen en eendenfilet.

Bezienswaardigheden

De Casseneuil  bastide ligt op een schiereiland aan de Lot en was eeuwenlang afhankelijk van de handel op de rivier. In de Église Saint-Pierre vind je mooie fresco's uit de 13de tot de 15de eeuw. Langs de oever staan overhangende huizen. Zin in een boottochtje? In Casseneuil kan je een ‘houseboat’ huren waarmee je tussen Villeneuve-sur-Lot en Aiguillon vaart. De sluizen bedien je handmatig of met een elektronisch pasje. Een aanrader voor een onvergetelijke uitstap! Het imposante Château de Bonaguil ligt op de grens van de Périgord Noir en Quercy en prijkt hoog op een beboste berg. In dit 13de eeuwse kasteel waan je je onmiddellijk in de middeleeuwen. De donjon, torens, ophaalbrug en grachten zijn daar stuk voor stuk getuigen van. Op het terras heb je een prachtig zicht op het groene landschap dat de burcht omgeeft.  

Populaire steden of dorpen om te bezoeken in de Lot-et-Garonne

Agen, de hoofdstad van de Lot-et-Garonne, is het centrum van de Franse rugby en van de pruimenteelt. Een niet te missen bezienswaardigheid is het Musée des Beaux-Arts. Je bewondert er een indrukwekkende verzameling schilderijen en beeldhouwwerken van de middeleeuwen tot de 19de eeuw. Maar het zijn vooral de Spaanse kunstwerken uit de 17de en 19de eeuw die de aandacht trekken. Op Lourdes na, is Rocamadour het meest bezochte bedevaartsoord van Frankrijk. De stad, die op een rots gebouwd is, heeft haar naam te danken aan Sint-Amadour. Hij was een kluizenaar die in de vroege middeleeuwen de rots uitkoos als zijn woonplaats. Bezoek in Rocamadour ook de Grotte des Merveilles, een van de vele grotten in de Dordogne met prehistorische wandschilderingen.

Foto: Phillip Capper, https://flic.kr/p/5pmz32


Accommodaties in Lot-et-Garonne

Vakantiewoningen Lot-et-Garonne

Geselecteerde vakantie accommodaties


Inspiratie nodig?